Starting Fire With Coal Trol

This forum is for common products and questions such as chimney installations, CO detectors, coal bin designs and a variety of other general topics that do not fit into the other forums.
Post Reply
jrn8265
Member
Posts: 930
Joined: Tue. Jul. 22, 2008 11:52 am
Stove/Furnace Make: Keystoker Koker
Stove/Furnace Model: Koker 160
Location: Near Coal Country, PA

Post Thu. Oct. 02, 2008 12:27 pm

Can someone please outline the exact steps on how to start a fire in a keystoker koker stoker using the coal trol?

I do have coal mice.

Thank you!

User avatar
WNY
Member
Posts: 5849
Joined: Mon. Nov. 14, 2005 8:40 am
Hot Air Coal Stoker Stove: Keystoker 90K, Leisure Line Hyfire I
Coal Size/Type: Rice
Stove/Furnace Make: Keystoker, LL & CoalTrol
Stove/Furnace Model: 90K, Hyfire I, VF3000 Soon
Location: Cuba, NY
Contact:

Post Thu. Oct. 02, 2008 12:36 pm

What I do. Turn the power off to the coaltrol. Should be a switch.

You can just put a coal mouse on the burner plate in the middle, put some coal on top and around, light it, turn the Power on to the CoalTrol, set your thermostat so the temp is close to the room temp or equal to it, so it doesn't try and feed too much at once until it gets going and doesn't push your coal mouse off the burn plate. Once the coal ignites good, move the temp. up a couple degrees and it should start to take over....It does take a while to get it going good (20-30 mins) to get everythign up to temperature and burning nicely....

There is a manual feed option on the Coal Trol (Hold Setup and run thru Menu for FEED and you can set the feed rate to keep feeding for a certain amount of time. I don't use it, it normally lights and maintains pretty good. Should be in the manual.
- Dave
Hyfire I & Keystoker 90K heating an 1890 Victorian
- Amsoil Authorized T1 Certified Dealer


jrn8265
Member
Posts: 930
Joined: Tue. Jul. 22, 2008 11:52 am
Stove/Furnace Make: Keystoker Koker
Stove/Furnace Model: Koker 160
Location: Near Coal Country, PA

Post Thu. Oct. 02, 2008 1:39 pm

Thanks much

User avatar
gambler
Member
Posts: 1594
Joined: Mon. Jan. 29, 2007 12:02 pm
Stove/Furnace Make: Leisure Line
Stove/Furnace Model: Pioneer
Location: western Pa

Post Thu. Oct. 02, 2008 3:15 pm

I do the same thing as WNY but I put my coal-trol on the "min" setting from the setup menu. Then when it gets going good I just finish scolling through menu and the stove is running on the t-stat.
Take Care and God Bless
Rick

Post Reply

Return to “Coal Bins, Chimneys, CO Detectors & Thermostats”