Multiple Thermostats/Zones with Coal-Trol?

Post Reply
Mark (PA)
Member
Posts: 383
Joined: Thu. Feb. 28, 2008 9:40 am
Stove/Furnace Make: 1953 EFM SF-520 High Boy
Stove/Furnace Model: Fitzgibbon Boiler
Location: South Central, PA

Post Sun. Mar. 09, 2008 2:30 pm

Just curious how the coaltrol handles multiple zones in a home?

We have 4 thermostats

basement, 1st floor, 2nd floor, outer room.

Do you need 4 Coal trol Thermostats? Can you use the existing typical 2 wire thermostats and hook them in to a central coal trol thermostat?

The thermostats are there for obvious reasons. Different temp zones. 60 in the basement, 70 1st floor 68 or so 2nd floor

etc.

Thanks

User avatar
WNY
Member
Posts: 5864
Joined: Mon. Nov. 14, 2005 8:40 am
Hot Air Coal Stoker Stove: Keystoker 90K, Leisure Line Hyfire I
Coal Size/Type: Rice
Stove/Furnace Make: Keystoker, LL & CoalTrol
Stove/Furnace Model: 90K, Hyfire I, VF3000 Soon
Location: Cuba, NY
Contact:

Post Sun. Mar. 09, 2008 3:32 pm

I know The CoalTrol uses only One thermostat with a special Network style plug connection (Ethernet) and hooked directly to the CoalTrol black box control unit. So, a standard 24VAC thermostat cannot be hooked up to the CoalTrol directly.

If your Thermostats are hooked to the Zone valves, They would control whether heat is needed or not, and send the signal to the boiler for more heat, there may be a way to hook a signal to coal system for more heat.

Neil or Paul from Coaltrol can probably help you out here....:)

User avatar
coaledsweat
Site Moderator
Posts: 9904
Joined: Fri. Oct. 27, 2006 2:05 pm
Stoker Coal Boiler: Axeman Anderson 260M
Coal Size/Type: Pea
Location: Guilford, Connecticut

Post Sun. Mar. 09, 2008 7:49 pm

I know nothing about the CoalTrol but would assume it can be used regardless of the number of zones. The number of zones really shouldn't matter, it doesn't to a boiler without it. Whether one zone or four calling for heat the boiler just sees a call for heat, not how much. The multiple thermostats just allow an individual setting adjustment by zone.


User avatar
pvolcko
Verified Business Rep.
Posts: 1057
Joined: Mon. Jan. 16, 2006 4:26 pm
Location: Syracuse, NY
Contact:

Post Sun. Mar. 09, 2008 10:54 pm

Unfortunately, Coal-trol Digital does not currently support multi-zone setups nor do we control boilers. Both are on the "wish list" for future products. Boiler stoker control is the most popular request we get, followed closely by zone controls for the boiler based setup. Every once in a while we get an inquiry about forced air multi-zone setups.

Mark (PA)
Member
Posts: 383
Joined: Thu. Feb. 28, 2008 9:40 am
Stove/Furnace Make: 1953 EFM SF-520 High Boy
Stove/Furnace Model: Fitzgibbon Boiler
Location: South Central, PA

Post Mon. Mar. 10, 2008 8:16 am

Thanks for the info Guys.

I'll just wait until they come out with a boiler control!

Post Reply

Return to “Coal Bins, Chimneys, CO Detectors & Thermostats”