Rewiring a Coal-Trol

This forum is for common products and questions such as chimney installations, CO detectors, coal bin designs and a variety of other general topics that do not fit into the other forums.
Post Reply
User avatar
coalstoves
Member
Posts: 399
Joined: Fri. Feb. 23, 2007 7:37 pm
Stove/Furnace Make: Harman and Liberty
Stove/Furnace Model: Magnum and Victory 700
Location: Mt.Carmel Pa. Located on The Western Middle Anthracite Field

Post Mon. Mar. 05, 2007 2:29 am

Has anybody tried wiring the combustion blower off the feed motor line to increase the efficiency of the stove even more at low burn rates . It is great to see this type of control circuit adapted to coal stoves but I think your not taking full advantage of the capabilities . I figure that it would take some experimenting to get the flow just right .
Please enlighten me as I am sure you folks that built it have had at least tried to do it

User avatar
WNY
Member
Posts: 5849
Joined: Mon. Nov. 14, 2005 8:40 am
Hot Air Coal Stoker Stove: Keystoker 90K, Leisure Line Hyfire I
Coal Size/Type: Rice
Stove/Furnace Make: Keystoker, LL & CoalTrol
Stove/Furnace Model: 90K, Hyfire I, VF3000 Soon
Location: Cuba, NY
Contact:

Post Mon. Mar. 05, 2007 8:44 am

Do you mean wiring them together? on some stoves, The stoker doesn't alway move and then your blower would stop also and risk the fire going out?

Some units have the stoker/blower wired together to a rheostat, and they both run together slow or fast.

Our keystoker combustion blower runs all the time, and the stoker only when needed.
- Dave
Hyfire I & Keystoker 90K heating an 1890 Victorian
- Amsoil Authorized T1 Certified Dealer


User avatar
coalstoves
Member
Posts: 399
Joined: Fri. Feb. 23, 2007 7:37 pm
Stove/Furnace Make: Harman and Liberty
Stove/Furnace Model: Magnum and Victory 700
Location: Mt.Carmel Pa. Located on The Western Middle Anthracite Field

Post Mon. Mar. 05, 2007 4:33 pm

I'm thinging about running it in tri burn mode but using it to control feed and combustion .

User avatar
pvolcko
Verified Business Rep.
Posts: 1057
Joined: Mon. Jan. 16, 2006 4:26 pm
Location: Syracuse, NY
Contact:

Post Mon. Mar. 05, 2007 7:43 pm

You can certainly try running with Triburn mode on.

However be aware that we strongly recommend against running two or more motors of different specification off of a single output. The electrical signature of the combination of different spec motors can result in the motors running at full speed regardless of the control signals sent by the Coal-Trol Digital to the plug output.

So if you're going to experiment with this:
- We do not officially support use of triburner mode on non-triburner stoker mechanisms. However, some have done this and been successful with it.
- We strongly discourage running more than one motor on either the stoker or convection outputs unless the motors on the single output are of identical specifications and their combined current rating is under our published maximums.
- Keep careful watch on the stove during this experimentation to avoid damage to the stove, your property, or injury.
- Make sure your smoke, fire, and/or CO detectors are working. Make sure you have a fire extingusher near by. Safety first.

You have been warned.

:)
Paul Volcko
Coal-Trol Digital http://www.coaltroldigital.com/

Post Reply

Return to “Coal Bins, Chimneys, CO Detectors & Thermostats”