Pioneer Fan

A Coal stoker furnace or stove controls most operations including automatically feeding the coal. They are quite similar to any conventional oil and gas units and easily operated for extended periods of time. They commonly use rice coal but may use larger sizes like buckwheat. They can be used as primary heat, supplementary heat or have a dual set up with your existing oil/gas furnace.
Post Reply
User avatar
StanT
Member
Posts: 161
Joined: Fri. Aug. 29, 2008 5:10 am
Stove/Furnace Make: Leisureline
Stove/Furnace Model: econo1
Location: Ne Pa

Post Sat. Sep. 27, 2008 6:27 am

My Pioneer fan runs on high all the time, The one that blows the hot air from the stove. Any Ideas?

Thanks, Stan

User avatar
WNY
Member
Posts: 5849
Joined: Mon. Nov. 14, 2005 8:40 am
Hot Air Coal Stoker Stove: Keystoker 90K, Leisure Line Hyfire I
Coal Size/Type: Rice
Stove/Furnace Make: Keystoker, LL & CoalTrol
Stove/Furnace Model: 90K, Hyfire I, VF3000 Soon
Location: Cuba, NY
Contact:

Post Sat. Sep. 27, 2008 8:26 am

Do you have a Coal Trol on it? Most blowers on the stoves only have 1 speed. Did it vary previously?
- Dave
Hyfire I & Keystoker 90K heating an 1890 Victorian
- Amsoil Authorized T1 Certified Dealer

User avatar
gambler
Member
Posts: 1594
Joined: Mon. Jan. 29, 2007 12:02 pm
Stove/Furnace Make: Leisure Line
Stove/Furnace Model: Pioneer
Location: western Pa

Post Sat. Sep. 27, 2008 8:57 am

If you have the coal trol on it check to make sure you don't have the convection fan (room air) plugged into the combustion fan socket and vice-versa. It would be real easy to do. Don't ask me how I know. :oops:
Take Care and God Bless
Rick


User avatar
StanT
Member
Posts: 161
Joined: Fri. Aug. 29, 2008 5:10 am
Stove/Furnace Make: Leisureline
Stove/Furnace Model: econo1
Location: Ne Pa

Post Sat. Sep. 27, 2008 1:40 pm

Dealer said bad controller, going to get it now.

Thanks, Stan

Jerry & Karen
Member
Posts: 381
Joined: Mon. Jan. 23, 2006 7:30 pm
Location: Berwick, pa
Contact:

Post Sat. Sep. 27, 2008 2:51 pm

Hi Stan,
How did the new one work ? Hope it fixed you up.
Jerry

Post Reply

Return to “Stoker Coal Furnaces & Stoves Using Anthracite (Hot Air)”